maanantai 19. tammikuuta 2015

Tanska: Blå Planet ja Field's (5/5)Keskiviikko oli viimeinen kokonainen Tanskapäivä joten pientä haikeutta oli havaittavissa jo aamusta. Aamu oli todella kaunis; aurinko paistoi kirkkaansiniseltä taivaalta ja kevätfiilis oli parhaimmillaan. Aamupalan jälkeen lähdimme ajelemaan kohti Tanskan kansallisakvaariota Blå Planetia. Minulle koko akvaarioreissun kohokohta oli ehkä itse rakennus; pyörteen mallinen rakennus sopii erikoisuudessaan täydellisesti ympäristöönsä.

Blå Planetin sisäänkänynti
Kansallisakvaariona akvaario ei ole niinkään keskittynyt viihteeseen, vaan vahvasti myös opetukseen ja tutkimukseen. Akvaarion pinta-ala on noin 12 000 neliötä ja eri lajeja on esillä 450. Minusta hienoin oli perinteisesti haiallas jossa allas kaartuu myös käytävän päälle, kiva oli myös Amazonin sademetsä missä lenteli lintuja ja perhosia. Lapsista ehdoton ykkönen oli ”kosketteluallas”, eli pieni allas missä sai koskea rapuihin ja meritähtiin. Isompi tyttömme yllätti rohkeudellansa ja koski suunnilleen kaikkeen mihin ylettyi, tätä kokemusta hän mietti suunnilleen koko päivän.  Altaalla paikalla ollut henkilökunnan edustaja jaksoi kiitettävästi kertoa meillekin näistä meren otuksista vaikka ympärillä oli paljon uteliaita Tanskalaislapsiakin. Jotenkin akvaariosta jäi kuitenkin lopuksi tunne, että nähtävää olisi voinut olla enemmänkin. Tunteeseen saattoi toki vaikuttaa sekin, että lisätietotekstejä oli englanniksi aika vähän, eli kiersimme vain katselemassa erilaisia altaita. Siisti ja hieno paikka akvaario kuitenkin oli!

Akvaarion jälkeen lähdimme läheiseen Field’s ostoskeskukseen. Field’s  on Tanskan suurin ostoskeskus ja siellä on yli 140 myymälää. Field’sissä sistustuskauppatarjonta oli hyvä; erityisesti pidimme Field's Design Store Pop-up Shopista missä oli monen itsenäisen suunnittelijan tai muotoilijan tuotteita myynnissä. Ostimme kotiinviemisiksi LP-levystä taivutetun maljakon. Äidilleni ostin tuliaisiksi toisesta myymälästä Royal Copenhagenin 2015 vuoden pääsiäismunan. Syömässä kävimme Field’sin Italialaisessa Milanossa, ruoka oli ihan hyvää, mutta kokemus ei ollut mikään erityisen mieleen jäävä. Ostoskeskusreissun lopuksi kävimme vielä valtavassa Bilka-supermarketissa haalimassa matkaeväitä seuraavalle päivälle.  Bilkasta ostin tytöille myös jokusen tarpeellisen käyttövaatteen kauppaketjun omaa Mads & Mette sarjaa. Vaatteissa oli aivan huiput alennukset ja tyyliä kuitenkin reilusti enemmän kuin mitä täkäläisittäin markettivaatteilta odottaa, en yhtään ihmettele, että näistä Suomen kirpputoreilla välillä pyydetään enemmän kuin mitä todennäköisesti ovat uutena maksaneet.

Kun lähdimme ajelemaan Field’sistä, sammuivat kummatkin tytöt takapenkille välittömästi. Sen verran olimme tähän osanneet varautua, että olimme Bilkasta ostaneet pienet herkuttelueväät itsellemme ja niinpä lähdimme vielä keskustan suuntaan pienelle turistiajelulle eväinemme. Kiersimme ensin hiukan futuristista Amager vestiä, sitten suuntasimme Christianiaan ja lopuksi tein itsekseni pienen pöyrähdyksen Nyhavnin rantakadulla. Lopulta olikin enää vuorossa ajelu hotellille, iltauinti ja pakkaushommat! Aamupalan jälkeen lähdimme reippaasti kohti Suomen pakkasia.

Amager vest - Photo by Marti, license CC

Nyhavnin ilta
Kaikenkaikkiaan minilomamme Tanskaan oli oikein onnistunut. Muutama alkuperäiseen suunnitelmaan kuulunut kirpputori jäi väliin, mutta se ei haitannut yhtään. Positiivisin yllätys oli ajomatkat; kumpaankin suuntaan reilu 600 kilometriä sujui kuin siivillä ja lapsetkin jaksoivat autossa ihmeen hyvin. Muutaman kerran Kööpenhaminaa katselessa mielessä kävi haave, että kunpa olisi kesä, mutta sanoisin, että ihan hyvin Tanskaan voi mennä näin Tammikuullakin –aavistus keväästä niinkin lähellä Suomea oli tällaiselle kesäfanille ihana kannustin lopputalven kylmyyteen <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti