sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Tanska: Langelinie & Strøget (3/5)Ensimmäinen yö Scandic Hvidovressa nukuttiin oikein makeasti. Hotelli sijaitsee ison tien varressa, omakotialueen ja suuren sairaalan tuntumassa; sijainti on siis suht rauhallinen ja autoillekin löytyy pihalta reilusti pysäköintitilaa. Kylpyhuoneemme oli koko majoittumisemme ajan jää kylmä, mutta kuuma aamusuihku karkotti kylmyyden ja pian olimme valmiita aamupalalle. Aamupala oli aika normaali hyvä hotelliaamiainen ja Tanskalaiseen tapaan muun muassa pekonia, suklaaleivänpäällisiä ja leivonnaisia oli tarjolla runsaasti. Lapsemme olivat aivan innoissaan suklaamaitokannusta ja vain lapsille tarkoitetuista ohukaisista suklaalevitteellä.  

Aamupalahiutaleita

Nerokas juustohöylä!

Tällä jaksaa :)

Siitä leivän päälle!
Aamupalan jälkeen starttasimme pikimmiten automme ja ajelimme pienen merenneidon luo. Ihmettelimme hetken merenneitoa muiden turistien joukossa, taivaalta sateli vettä ja puuskainen tuuli puhalsi edelleen pahimmillaan yli 100km/h. Varsinainen kohde ei kuitenkaan ollut merenneito vaan
sen vieressä sijaitseva Langelinie Outlet. Outlet ei ole varsinainen ostoskeskus vaan rivi kauppoja satamarakennuksessa. Myymälää outletlissa pitävät muun muassa Ticket to Heaven, Noa Noa ja Geographical Norway. Näistä ensimmäinen oli minulle lastenvaatehulluna se tärkein eikä reissu todellakaan ollut turha; ostin kaksi valtavaa muovikassillista vaatteita; miltä kuulostaa esimerkiksi Ticketin 110cm talvitakki 13 euroa tai tai saman kokoinen fleece-takki 7 euroa? Hyvältä! Nyt on tyttöjen ulkovaatetarpeet katettu jo ensi talvellekin.

Pieni merenneito
 Langelinien jälkeen oli vuorossa päivän haastavin vaihe; mihin jätetään auto keskustakierroksen ajaksi? Pysäköintihinnat Kööpenhaminassa voivat olla aika hurjia. Aluksi lähdimme pyörimään Fælledparkenin nurkille; ajatuksena oli jättää auto sinne ja mennä bussilla Strøgetin lähistölle, paremmalla säällä lapset olisivat voineet hetken leikkiäkin Fælledparkenissa. Ilmaisia paikkoja ei löytynyt, mutta löysimme kartan pysäköintivyöhykkeistä! Halvin vyöhyke oli 1,50€ per tunti, kallein 4€ per tunti. Laskimme että noin kuuden tunnin keskustavisiitti ei tule halvimmalla vyöhykkeellä kohtuuttoman kalliiksi. Valitsimme kartalta sopivan halvan vyöhykkeen alueen ja ajoimme sinne. Meillä voittaja oli Åboulevardin ja Tømrergaden risteys, josta kävelyä Strøgetille oli noin kilometri.
 
Ensimmäinen varsinainen kohde keskustassa oli Lego Store. Vanhempi tyttömme oli ollut koko aamun vähän skeptinen päivän ohjelmasta ja halusi lähinnä lähteä hotellille uimaan, Legokaupassa hän kuitenkin innostui ihan tosissaan ja intoa kesti koko päivän! Legokauppa olikin hieno; kaupassa oli useita isoja legohahmoja ja monia leikkipisteitä missä lapset pääsivät rakentamaan. Meidän aikuisten mielestä parasta oli irtokarkkikauppatyyppinen seinä, josta sai kerätä muovipurkin täyteen kaikenmaailman erikoispaloja kiinteään purkkihintaan. Toinen hieno piste oli torni jossa sai rakentaa ja varustella kolme omaa legoukkoa. Lopuksi ostimme vielä alenurkasta yhden huippuhalvan Creator-setin; perus legotalojahan ei koskaan voi olla liikaa?

Valitse palikka!
Legojen jälkeen suunnitelma oli kuljeskella Strøgetiä rauhassa eteenpäin ja poiketa kauppoihin fiiliksen mukaan. Fiilistä ei paljon tarvinnut hakea kun tytöt huomasivat Disney Storen! Storessa sitten vietettiinkin aikaa pitkään ja hartaasti. Loppujenlopuksi ostimme kuitenkin vain juomapullot tytöille, omat pullot kun olivat unohtuneet kotiin. Isompaa neitoa kovasti harmitti huono Frozen-tarjonta, ihmeen vähän Elsaa ja Annaa varsinkin nukkeina olikin tarjolla.

Disneyltä jatkoimme kohti Kongens Nytorvia; vatsat huusivat ruokaa ja olin suunnitellut että syömme lounasta Grill Royalissa. Grill Royal kuuluu kohtuuhintaisen laaturuuan Madklubbeniin. Visitcopenhagen.com tiivistää Grillin näin: ”Grill Royal is perfect for you, if you have theatre or concert tickets, or if you have been shopping or sightseeing all day and want to eat a good meal fast.”, eli sehän oli kuin meille tehty! Ravintola olikin kaikkea sitä mitä odotimme; skandinaavisen tyylikäs ja rento. Kello kävi reippaasti jo iltapäivää, mutta onneksi Tanskassa lounasaika on pidempi, joten pääsimme vielä halvan lounaslistan kimppuun. Kuten monissa laatupaikoissa, lista oli aika lyhyt; tilasimme koko porukalle täytetyt lihaleivät jotka tarjoiltiin reilun ranskalaisannoksen ja aiolin kera. Leipä oli maukas ja lapsetkin söivät mukisematta omat annoksensa, yllättäen aioli oli heille suurinta herkkua. Kannattaa muuten muistaa että Tanskassa frokost on lounas, ei aamiainen niinkuin ruotsin frukost

Jouluasuinen Hotel d'Angleterre Kongens Nytorvilla
Lounaan jälkeen suuntana oli Magasin du Nord; suuri tavaratalo jonka lastenvaate- ja sisustusosastoille saisin varmasti hetkessä uppoamaan pienen omaisuuden. Budjetti ja tarpeet olivat kuitenkin niin rajallisia, että enimmäkseen tyydyin katselemaan. Keittiöosaston aleista ostin niinkin jänniä juttuja kuin JosephJosephin taittuvan leikkuulaudan, pienen irtopohjavuoan ja jättipullon L:ABruketin Bergamotti-saippuaa. Jälkimmäiseen olen ollut hulluna jo pitkään, en vaan ole kotiin sitä viitsinyt lähteä mistään tilaamaan.

Seuraavaksi vuorossa oli Illum ja Illums Bolighus. Illumin tavaratalo on vähän kuin Stockmann, mutta parempi. Meillä taisi päivän puuhat jo painaa sen verran, että aika äkkiä todettiin, että jatkamme matkaa eteenpäin, Magasin du Nord oli mukavampi vaihtoehto meidän lompakoillekin. Illums Bolighus, eli samaisen tavaralon erillinen sisustsmyymälä oli ihana design-näyttely. Rattaiden kanssa sisällä oli hiukan hankala liikkua, mutta onnistuimme kuitenkin kiertämään kaiken meitä kiinnostavan. Vaikka mitään emme ostaneet jäi päähän monta ideaa ja paksuun esitteeseen on kiva palata vielä kotona.

Kotilukemista
Strøgetin kierroksen jälkeen koko konkkaronkka alkoi olla aika väsynyttä ja lähdimme autolla hotellin suuntaan. Vielä iltauinti hotellilla ja sitten unten maille. Lasten nukahdettua katsoimme miehen kanssa vielä Yle Areenasta uusimman jakson Sykettä; hotellin ilmainen WiFi oli ehdottomasti sekä nopeudeltaan, että kuuluvuudeltaan hotellien parhaimmistoa!

1 kommentti: