maanantai 12. tammikuuta 2015

Tanska: Nytårsloppemarked, Fisketorvet ja Tivoli (4/5)Lauantaiaamuna hoisimme aamutoimet hiukan ripeämmin jotta ehdimme kello kymmeneksi Kööpenhaminan Forumissa järjestettävälle uudenvuoden kirpputorille (Nytårsloppemarked).  Forum on 5000 neliön messuhalli joten tilaa kirppikselle riittää. Kirpputorille oli aikuisilta pääsymaksu (n.5€) ja melkoinen jono -joka veti kuitenkin hyvin. Pahin jono taisi loppujenlopuksi olla käteisautomaatille. Kirppiksen tarjonta oli pitkälti keräilyesineitä, antiikkia, ruokailuvälineitä ja niin edelleen, joukossa oli myös jokunen pöytä leluja ja vaatteita. Ajan kuluessa väkeä alkoi halliin kertyä enemmän ja enemmän, joten osa kirppiksestä oli pakko sivuuttaa melkoisella pikakierroksella - pienet lapset, antiikkiset kristallimaljakot ja kova ihmisruuhka ovat aika huono yhtälö. Saaliiksi saimme kohtuuhintaan ihanan vanhan vesilaatikon ja kirjapainokastin – jälkimmäisestä olinkin haaveillut jo useamman vuoden. Tytöille taas löytyi muutaman euron hintaan kivat matkaversiot Littlest Pet Shop – otuksista. Kaikki myyjät kenen kanssa keskustelimme olivat iäkkäämpiä henkilöitä -ja kaikki järjestäen todella ystävällisiä ja englanti taittui oikein kiitettävästi, tästä kokemuksesta jäi hyvä mieli!

Kirppishulinaa

Meidän löydöt

Tyttöjen uudet retki-petsit
Kirppikseltä piti jatkaa Frederiksbergin ostoskeskukseen, mutta päädyimme pyörimään remontissa olevan parkkihallin oville keskelle kaoottista liikennehässäkkää ja niin päätimme jatkaa suoraan toiseen vaihtoehtoon, eli Fisketorvetin ostoskeskukseen. Fisketorvet on avattu vuonna 2000 ja se on Tanskan kolmanneksi suurin ostoskeskus 120 myymälällään. Kauppatarjonta oli aika samaa kuin Pohjois-Euroopan ostoskeskuksissa yleensäkin; H&M, Desigual, Peak Performance, Only ja niin edelleen. Keskuksessa oli kiva kuitenkin kierrellä ja katsella –ulko-olosuhteet kun tammikuisessa Kööpenhaminassa eivät aina ole ne parhaat mahdollisuudet. Kävimme myös todella herkullisella lounaalla The First Ladyssä; mitään odotuksia ruuan suhteen ei ollut, joten yllätys oli erityisen positiivinen. Merinäköalalla varustettuja ravintoloita olisi ollut tarjolla useita, laiskuuttamme valitsimme vain ensimmäisen ja täysinäisimmän. Oheisessa kuvassa on muuten Fisketorvetin wc-käytävän seinä; parasta Tanskassa on juuri se, että tällaisenkin tilan seinä voi yllättäen olla kaunis. Mahtuisiko tuollainen meille kotiin?

WC-reissu tyylillä

Kalaparvi Fisketorvetissa
Ajomatkalla hotellille pienempi tyttömme nukahti autoon. Parkkipaikalle nostimme hänet rattaisiin ja kärräsimme hotellihuoneelle. Huoneella söimme pienet välipalat ja käärimme itsemme (myös nukkuvan kuopuksemme) mahdollisimman lämpimiin vaatteisiin ja suuntasimme bussipysäkille; oli Tivoliretken vuoro! Yksi hyvä puoli Hvidovren Scandicissa oli sijainti sairaalan vieressä; bussiyhteydet olivat hyvät ja suunnistaminen sairaalalle on yleensä aina ja kaikkialla suhteellisen helppoa pahimmassakin eksymisskandaalissa. Niinpä lampsimme pimenevässä iltapäivässä bussipysäkille, odottelimme muutaman minuutin ja huristimme bussilla suoraan Tivolin porteille.

Jo Tivolin ulkopuolella vanhempi tyttömme sekosi; Tivolin jouluvalot hämärässä illassa loivat kieltämättä välittömästi erittäin taianomaisen tunnelman. Portilla jouduimme hetken arpomaan irtolippujen ja rannekkeen välillä, onneksi lipputiskillä ymmärrettiin tarjota vaihtoehtoa, että katsomme ensin miltä paikka näyttää ja päätämme sitten. Tämä olikin oikea valinta sillä melko pian meille selvisi, että Tivolissa on pienten laitteita todella vähän, eikä vanhempikaan tyttömme pääse yksin läheskään niin moneen laitteeseen kuin mitä muualla olemme tottuneet. Niinpä päädyimme ostamaan vanhemmalle tytölle suht edullisen lasten rannekkeen ja nuoremmalle tytölle sekä isälleen jokusen laitelipun. Minä jätän suosiolla laitteet väliin jos ei ole pakko mukaan lähteä. Lapset kiersivät jokusen laitteen ja illan kohokohtana vanhempi tyttömme pääsi isänsä kanssa Rutschebanen vuoristorataan, joka ilmeisesti oli ollut ihan hurrrrrja. Me pikkuneidin kanssa herkuttelimme sillä aikaa suklaakuorutetuilla mansikoilla sisätiloissa. Kaikenkaikkiaan Tivolikäynti oli onnistunut, mutta kylmyys hiipi vaatteiden alle hetkessä. Lämpöasteita illalla oli yksi tai kaksi, mutta villasukista ja kunnon vaatekerroksista huolimatta kuuma glögi ja ”tuliset hiilet” joissa sai lämmitellä käsiä, tulivat enemmän kuin tarpeeseen.  Päällimmäiseksi mietteeksiTivolista jäi se, että ainakin näin jouluasussaan Tivoli olisi parhaimmillaan aikuisten kuhertelupaikkana; hienoja ravintoloita, laadukkaita sisustusesineitä myyviä kojuja, terästettyä glögiä, upeita esityksiä, kaunis tunnelmavalaistus ja jokunen hurja huvilaite, tehoaisi ainakin minuun :)

Tivolin taikaa

"Tulisilla hiilillä"

Yksi karuselleista

2 kommenttia:

 1. Vitsi, miten kaunista tuolla Tivolissa! Oliko sinne pääsymaksua vai maksoiko ainoastaan laitteet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sinne maksaa; 99DKK (~13€) 8v täyttäneiltä ja sitä vanhemmilta. Mihinkään laitteeseen ei virallisesti aikuinen pääse lapsen mukana, mutta jokusen poikkeuksen meidän pienemmän kohdalla tekivät.

   Tivolin nettisivuilla, ainakin englanniksi, hinnat on esitetty jotenkin tosi epäselvästi http://www.tivoli.dk/en/praktisk/priser/ enkä oikein vieläkään niitä ymmärrä. Tivolissa on myös hienompia ravintoloita missä ihmiset söivät ykköset päällä valkoisilla liinoilla vuoratuissa pöydissä -tuntuu tosi omituiselta, että nämäkin asiakkaat joutuvat ensin maksamaan sisälle "huvipuistoon".

   Poista