tiistai 8. maaliskuuta 2016

Splendour of the Seas - Hytti, Ruoka ja viihde (RCI Dubai 3/5)

Kuten aiemmista teksteistäni käy ilmi tämä oli toinen risteilymme. Tässä laiva-postauksen ensimmäisessä osassa kerron hytistämme, ruuasta ja viihdetarjonnasta laivalla. Kaiken kaikkiaan täytyy todeta, että tämä matka oli vähintään hyvä, mutta ei lähellekään niin hyvä kuin ensimmäinen risteilymme NCL:llä! Näiden kahden risteilyn eroista ajattelin kirjoittaa joskus erikseen, joten varsinaista vertailua en tee vielä tässä.

Splendour of the Seasille mahtuu 2076 matkustajaa ja henkilökuntaa reilu 700. Se on rakennettu Ranskassa vuonna 1995 ja sille tehtiin suuri uudistusprojekti vuonna 2011. Tällä hetkellä laiva tekee viimeisiä risteilyjään Royal Caribbeanille: laiva on myyty TUI cruisesille ja kesästä 2016 alkaen se risteilee Thomson Cruisesin nimissä. Aluksen sisarlaiva on Legend of the Seas.

Risteilymme kesti 7 päivää ja tänä aikana reitti kulki näin: Dubai UAE – Khasab Oman – Muscat Oman (laiva satamassa yön yli) – Abu Dhabi UAE – Dubai UAE (laiva satamassa yön yli). Risteilyyn mahtui vain yksi kokonainen meripäivä Muscatista Abu Dhabiin matkatessa.

Odotukset meillä oli korkealla: NCL:n risteily oli ollut paras loma ikinä, mutta toisaalta taas Suomessa monet kehuvat Royal Caribbeania vuolaasti. Odotimmekin innolla, että pääsemme tätä kehuttua varustamoa kokeilemaan itsekin!

Hytti

Meidän hytti oli lähellä laivan keulaa alimmassa hyttikerroksessa. Hytissä oli isohko ikkuna parisänky ja kaksi katosta laskeutuvaa kerrossängyn ”yläsänkyä”. Kerrossänkyjen kanssa meillä oli edessä ongelma jo heti ensimmäisenä iltana; laidat olivat olemattomat, sänky oli kummastakin päästä avonainen, eikä ruotsinlaivoiltakin tuttuja irrallisia turvalaitoja ollut saatavilla. Laivan henkilökunta oli sitä mieltä, että 3-vuotias voi nukkua yläsängyssä -niin kuulemma muutkin lapset tekevät. Päädyimme lopulta itse ratkaisemaan ongelmaan niin, että siirsimme lapsille yhden patjan lattialle ja tytöt nukkuivat siinä vierekkäin -ja hyvin he omassa pienessä pesässään viihtyivätkin.

Turvallinen sänky 3-vuotiaalle?
Kylpyhuone oli hieman ruotsinlaivan kylpyhuonetta suurempi; lisänä lähinnä kaappitila mitä oli tarjolla jonkin verran. Suihku meillä oli tosi huono; vettä lorotti vähän miten sattuu ja suihkun pää oli ilmeisesti rikki, mutta kyllä sillä viikon suhteellisen mukavasti pärjäsi. Pieniä epäkohtia osasin odottaakin kun laiva on jo myyty uusille omistajilleen.


Hyttipalvelijamme oli eteläamerikkalainen nainen. Jotenkin hän jäi tosi etäiseksi, toivotti hyvät huomenet, mutta siinä se melkein olikin. Kerran pyysimme häntä leikkaamaan saksilla yhden narun, mutta saksia ei kuulemma löytynyt mistään, myöskin lasten nukkumisjärjestely-episodissa olisimme toivoneet enemmän apua. Tässäkin toistuu sama mantra: ihan hyvä, mutta olemme selkeästi tottuneet liian hyvään.

Pyyhe-eläin hytissämme
Ylipäätään hytti oli ihan kiva -ja tosi rauhallinen. Nukuimme oikein hyvin kaikki yöt. Kaappitilaa oli aika rajallisesti, mutta juuri sen verran, että saimme kaikkien vaatteet melko mukavasti mahtumaan paikalleen.  Hytissä oli perinteinen puhelin ja uudehko tv -tosin emme juurikaan tv:tä katselleet, joten ohjelmatarjonnasta en tiedä sen enempää. Toki hytin värityksestä ja yksityiskohdista huomasi, että laiva ei ole mikään uusin ja hienoin, mutta eipä tuo meitä haitannut.

Ruoka

Ruokaa laivalla riitti, niin kuin asiaan kuuluu. Tarjonta kuitenkin oli ehkä hiukan pettymys: buffetissa hedelmistä tarjolla oli lähinnä tavalliset banaanit, omenat, rypäleet ja melonit, aamupala taas tuntui olevan pitkälti brittityylinen papuineen ja sienineen, leipävalikoima oli suppea eikä mitenkään erityisen tuore, illallisella ruoka taas oli välillä kylmää ja pihvit aika keskinkertaisia. Saimme kyllä joka päivä helposti vatsamme täyteen ja monesti löysimme todella maukkaitakin annoksia -odotukset vaan olivat niin kovat, että kokonaisarvosana ei ollut ihan parhaasta päästä.

Windjammer - buffetin juustopöytä

Royal Caribbeanilla on käytössä perinteiset illalliset valkoisine pöytäliinoineen; joka ilta illastetaan samassa pöydässä, samaan aikaan, saman varauksen yhteydessä määritellyn satunnaisen seurueen kanssa. Meidän pöytäseurue oli koottu suomalaisista: me, toinen lapsiperhe ja vanhempi pariskunta. Illalliset olivat ihan rattoisia; oli kiva kuulla miten muut olivat viettäneet päivänsä ja ihmetellä yhdessä päivittäin vaihtuvaa ruokalistaa. Toisaalta olisi ollut ihan mielenkiintoista istua pöydässä missä olisi ollut edustajia useammasta maasta, tai toisaalta olisi ollut hauskaa jos pöytäseurueita olisi välillä sekoiteltu -mutta hyvä tämä oli näinkin ja monelle ilmeisen tärkeä osa risteilyä. Illallisilla oli eri päivinä myös eri teemat pukeutumiselle: valkoinen ilta, muodollinen ilta, rento ilta, 70-luku ja niin edelleen -mikään pakko näitä pukukoodeja ei ole noudattaa, mutta tuohan se hauskan lisän iltaan!

Yksi vaihtuvista illallismenuista

Aikataulutetuista illallisista seuraa se, että laivalla aikataulut rytmittyvät ruuan ympärille. Me olemme tottuneet niin vapaaseen lomailurytmiin, että välillä ennakkoon määritellyt aikataulut ärsyttivät; jos muodolliselle illalliselle ei halunnut mennä, oli vaihtoehtona aina buffet-ravintola Windjammer, mutta sielläkin illallisajat ajoittuivat samoille nurkille perinteisen kattauksen kanssa. Niinpä laivapäivän aikataulu myöhään herääminen - aamupala - altaalla lorvimista - lounas - altaalla lorvimista - päiväunet - illallinen - viihdeohjelmaa - iltapala, ei oikein onnistunut -olimme aina kaikkialla väärään aikaan.

Viihde

Viihdetarjonnasta olin lukenut etukäteen lähinnä melko kriittisiä arvosteluja, joten odotukset eivät olleet erityisen korkealla. Laivoilla yleensä tarjotaan live-musiikkia, esitetään elokuvia, järjestetään suurempia broadway-tyylisiä esityksiä ja järjestetään pienempiä kursseja ja tapahtumia.

Splendour of the Seasilla on monen kerroksen kokoinen keski-atrium, jonka alimmalla tasolla on tanssilattia ja baari, monet iltaohjelmat rakentuivat tämän tilan ympärille. Atriumissa oli ihan hauskoja tanssikilpailuja, visailuja ja musiikkiesityksiä, näiden lisäksi suunnilleen joka ilta oli luvassa myös esittelyissä hehkutettu ilmassa tapahtuva ”Aerials” show. Tästä showsta meille vihjattiin etukäteen, että katsokaapa sitä yhtä miestä joka näyttää joko olevan totaalisen väärässä paikassa muuten vaan tai pelkäävän korkeita paikkoja -ja totta tosiaan; illasta toiseen katossa roikkui mies joka näytti siltä, että hän ei vaan pysty siihen mitä on tekemässä. Välillä rämpiminen melkein nauratti, mutta useimmiten kärsin kauhunsekaisesta myötähäpeästä. Muu tiimi hoisi kyllä osansa oikein hienosti ja erityisesti taitavat laulajat jäivät mieleen!

Aerial - show "Frozen" atriumissa
Minulle mieluisinta tarjontaa olivat teemaillat; lasten kanssa reissatessa ne toki jäivät lyhyiksi illoiksi, mutta pienen hetken onnistuin aina niistäkin nauttimaan. Arabialainen ilta ei ehkä ollut todellista arabiaa nähnytkään, mutta lämpimässä yössä kirkkaan tähtitaivaan alla leviävä shisha-piippujen tuoksu ja notkuvat herkkupöydät olivat silti lumoavia -eikä fiilistä vienyt sekään, että Välimereltä lähtöisin olevaa napatanssia esitti venäläisnainen Shakiran tahtiin. Toinen teemailta oli 70-luku; lapset olivat innoissaan saatuaan kimaltavat led-sormukset ja olihan värikäs disco-meno muutenkin ihan hauskaa!

Kokonaisuudessaan viihdetarjonta oli ihan ok, mutta tuntui, että se oli enimmäkseen suunnattu vanhemmalle brittiväelle; vai miltä kuulostaa useamman illan yli kantava Beatles-teema tai visailut Englannin kuninkaista. Ihan kaikkea tarjontaa emme luonnollisesti ehtineet kokeilemaan, mutta uskon, että iltojen päätapahtumien pohjalta sai muodostettua aika hyvän yleiskuvan.

Illan tanssiesityksen odottelua laivan teatterissa

...Laivakuvaus jatkuu seuraavassa päivityksessä...

2 kommenttia:

  1. Kiinnostavaa, kiinnostaa vertailukin... Mulla ois hirveä risteilykuume, mutta seuraavalle reissulle lähdetään viidestään (josta kaksi leikki-ikäistä ja teini), joten risteilyt on hyttiratkaisujen takia vähän out of question.

    VastaaPoista
  2. Mulla on krooninen matkakuume. Suosikit vaan on aika ääripäistä: joko risteily tai asunnon vuokraaminen. Jotenkin on jo aika vaikea kuvitella että lähdettäisiin useammaksi yöksi ihan tavalliseen hotelliin.

    Voihan risteily tuommoisellakin kokoonpanolla onnistua: jollain laivoilla taitaa olla yhdistettäviä hyttejä. Harmi kun neljä on monessa paikassa ihan absoluuttinen maksimi :(

    VastaaPoista