sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Saako lapsi istua lennolla vanhempansa vieressä?

Olen aikaisemmin kirjoittanut, että meillä on ollut pääsääntöisesti aina lasten kanssa helppoja lentoja. Lapsilla, ja käsittääkseni myös kanssamatkustajilla, on ollut ihan mukavia matkoja, kun lasten reppuihin on pakattu riittävästi puuhaa ja ennen kaikkea kotona on keskusteltu pitkään ja rauhassa siitä, miten lentokoneessa, bussissa tai junassa yleensä käyttäydytään. Lentoa varten ostamme ne lisäpavelut jotka ihan aidosti koemme lisänä tarvitsevamme. Tämän vuoden aikana matkailutaivaallemme on ilmestyi kuitenkin yksi harmaa pilvi: lasten istumapaikat.

AY962 Dubai - Helsinki


Viime talvena Dubaista palatessamme perheemme sijoitettiin reilun kuuden tunnin lennolle neliöön käytävän ympärille. Kukaan ei siis istunut kenenkään vieressä, mutta jonkinlainen puheyhteys kuitenkin wc-jonon ja käytävähässäkän yli oli. Pienen lapsen kanssa moni tilanne vaatii varsinkin pidemmällä lennolla kuitenkin fyysistä läsnäoloa. 3v tyttäremme alkoi itkeä lohdutonta hätäitkua uudessa oudossa tilanteessa. Kysyimme lentoemännältä, josko jotain paikkajärjestelyjä olisi tehtävissä, mutta ei ollut. Ympärillämme olevat matkustajat olivat heti pyytämättä yksimielisiä siitä, että ei tämä näin mene ja vaihtoivat paikkoja niin, että me istuimme lastemme vieressä. Muutama heistä ihmetteli sitäkin, että miksi he aikuiset ilman lisämaksullista istumapaikkavarausta istuivat vierekkäin, mutta 3v istuu yksin. Niinpä. No, loppu hyvin kaikki hyvin; ihanien kanssamatkustajien ansiosta 3-vuotiaani tuhisi pian uniaan käsi äidin kädessä ja saimme jälkikäteen pienen kompensaation kurjasta alusta.

AY708 Düsseldorf - Helsinki

Düsseldorfista Helsinkiin matkatessa arpajaisvoitto istumapaikkojen osalta osui kohdallemme check-innissä:

 • minä rivillä 11
 • 6v rivillä 16 
 • 3v rivillä 15
Check-inniä tehdessäni sain onneksi vielä vaihdettua paikat -koneessa oli yllätyksekseni vielä erittäin reilusti vapaita vaaramattomia paikkoja! Jos meillä ei olisi ollut nettiyhteyttä ja olisimme tehneet check-inin kiireessä kentällä olisi lennosta tullut yksin istuville lapsille erityisen kurja: lentokoneeseen tuli tekninen vika kiitotiellä ja saimme istuskella hyvän tovin hangaarin edustalla tietämättä mitä seuraavaksi tapahtuu.

Minä rivillä 11, lapseni jossain ihan muualla

Näin meillä, miten muualla?


UK Civil aviation authority suosittelee sijoitamaan lapset huoltajiensa lähelle vedoten turvallisuuteen:

The seating of children close by their parents or guardians should be the aim of airline seat allocation procedures for family groups and large parties of children.

Young children and infants who are accompanied by adults, should ideally be seated in the same seat row as the adult. Children and accompanying adults should not be separated by more than one aisle. Where this is not possible, children should be separated by no more than one seat row from accompanying adults. This is because the speed of an emergency evacuation may be affected by adults trying to reach their children.” 
(https://www.caa.co.uk/Passengers/On-board/Seating-allocation/)

Yhdysvalloissa on hyväksytty lakialoite joka takaa sen, että alle 13v ei istu yksin:

(a) In General.--Not later than 1 year after the date of enactment of this Act, the secretary of Transportation shall review and, if appropriate, establish a policy directing all air carriers providing scheduled passenger interstate or intrastate air transportation to establish policies that enable a child, who is age 13 or under on the date an applicable flight is scheduled to occur, to be seated in a seat adjacent to the seat of an accompanying family member over the age of 13, to the maximum extent practicable and at no additional cost, except when assignment to an adjacent seat would require an upgrade to another cabin class (https://www.congress.gov/bill/114th-congress/house-bill/636/text/pl)

Miksi meillä näin?

Näiden kahden lennon jälkeen en voi kuin ihmetellä, että miksi? Miksi minun 3v lapseni toistuvasti erotetaan lennolla vanhemmistaan? Ymmärrän, että bisnes on bisnestä ja unelmapaikastaan pitää maksaa, mutta pienen lapsen sijoittaminen vanhempansa lähelle on jo turvallisuusnäkökulmasta aivan toinen kysymys kuin esimerkiksi lisäjalkatila hätäuloskäynnin vieressä. Lapsen sijoittaminen vanhemman lähelle takaa paremman matkustusrauhan myös muille matkustajille; vai miltä kuulostaa ”yksin” matkaava kenties hätääntynyt 2-4v mustikkamehuineen ilmakuopissa?

Olisiko Suomessa aika siirtyä käytäntöihin jotka muualla kirjataan lakiin? Edes alle kouluikäisten osalta? Kaupallisesta näkökulmasta lapsiperheille voisi kehittää muunkinlaisia tuotteita ja lisäpalveluita kuin turvallisuudesta tinkivät istumapaikka-arpajaiset.

Airberlin ja lupaus mukavammasta lennosta, meille kaikille <3

5 kommenttia:

 1. Meidät on joskus istutettu jollain lentoyhtiöllä (en siis aidosti muista, millä) lippujen mukaan erilleen, mutta ollaan lähtöportilla asioiden saatu paikat vaihdettua. Nykyään tsekataan aina check in -tiskin kohdalla jo tämä. Olen kyllä nähnyt matkustamohenkilökunnankin kyselevän asiakkaan puolesta paikkojen vaihtoja... Melko erikoista, ettei teidän kohdalla ole voitu toimia näin.

  VastaaPoista
 2. Luulisi pienten lasten kanssa matkaavat sijoitettavan vierekkäin. Minä aikuisenakaan en pidä siitä, että joudun matkustamaan eri paikassa kuin mieheni.
  Miksei koneissa voisi olla osa, jossa olisi lasten kanssa matkustavat? Sieltä voisi sitten joko varata paikan etukäteen ja loput lapsiperheet sijoitettaisiin myös sinne, mutta vierekkäin. Ympärillä olisi samanhenkisiä perheitä ja lapsetkin saattaisivat löytää käytävän toiselta puolelta uusia kavereita. Useimmat lapset kyllä käyttäytyvät hyvin lennoilla, mutta sitten kun on niitä poikkeuksiakin...
  Tai lapsiperheiden etukäteispaikkavaraus voisi olla edullisempi vaikkapa niin, että lasten paikkavaraus olisi ilmainen.

  Muutenkin minusta ennenvanhaan lentomatkustelu oli mukavampaa, kun kaikkea ei veloitettu erikseen ja tiesit, että oma porukka istuu vierekkäin, lennolla saa ruokaa ja sinne saa viedä matkalaukun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä :) Niin paljon olisi tilaa kaikenlaiselle innovoinnille! Ja minä ihan oikeasti olisin kyllä valmis ostamaan/vuokraamaan jonkun lasten ennakkovarattavan puuha/leluyllätyksen. Lennon ajaksi vuokrattava PSP oli aikanaan hauska lisä -ihan meillä aikusillakin :D

   Sillä me tuota AirBerliniä suositaan kun siellä on vielä ripaus vanhaa aikaa; on matkatavarat, istumapaikat ja Euroopan sisäisilläkin saa pienen välipalan. Henkilökuntakin on aina ollut mukavaa ja kaikki toiminut juuri niinkun pitää. Ja hinnat on silti oikein kilpailukykyisiä!

   Poista
 3. Aika erikoista, jos alle kouluikäisen ylipäätään saa koneessa istumaan erillään tutuista aikuisista.

  Mitä lentoemäntö tekee, jos kolmevuotias päättää kesken nousukiidon - tai jo nousu kiitoa odoteltaessa, että nyt riitti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Joku sitä netissä kirjoittikin, että kyllä kiitos, sijoittakaa lapseni mahdollisimman kauas minusta muiden ongelmaksi ;) Tuo tiivistää hyvin pitkälti juuri tämän asetelman ongelmallisuuden; kuka laittaa 3veen turvavyön kiinni, kuka vie hänet vessaan, kuka kuuntelee itkut, kuka nappaa ilmakuopissa kopin siitä mustikkamehusta ennenkuin se on naapurin bisnesmiehen vaalealla puvulla -kuka se joku on jos minä nukun onnellisen tietämättömänä 5 penkkiriviä taaempana? (as if nukkuisin, oikeasti vahtisin etänä lastani _jatkuvasti_)

   Poista